sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Seura kisojen takana, suunnittelua ja yhteistyötä

Viime kirjoituksessa esittelin Hyvinkään Laurea–ammattikorkeakoululaiset, jotka vastaavat SM – hiihdot 2014 Vantaa – tapahtuman sosiaalisen median markkinoinnista ja ylläpitämisestä. Tällä kertaa esittelen yhden tärkeimmistä tahoista eli Vantaan Hiihtoseura ry:n, joka järjestää kilpailut. En missään nimessä väheksy muitakaan yhteistyötahoja tai -kumppaneita, jotka ovat mukana niin järjestelyissä kuin itse kilpailuissa, kaikki yhdessähän ovat tekemässä kisoja! Mukaan lukien paikalle tulevat katsojat sekä totta kai kilpailussa hiihtävät urheilijat.

On äärettömän mielenkiintoista olla seuraamassa kisojen järjestämistä jo tässä vaiheessa. Olemmekin päässeet mukaan sekä markkinointipalaveriin että televisioinnin ennakkokatselmukseen. Varmasti monelle, itseni mukaan lukien, ei edes tule mieleen mitä kaikkea tuollaisen valtavan tapahtuman järjestäminen vaatii ja kuinka monta kuukautta ennen ensimmäiset sähköpostit vaihdetaan ja suunnitteluhetket pidetään. Monen muun kirjoituksen lisäksi blogin tarkoitus on tuoda lukijoille esille se valtava panostus ja suunnittelu mitä kisojen eteen tehdään. Kaikkihan saadaan varmasti järjestettyä eri alojen ammatti-ihmisten toimesta ja sitten onkin enää tämä luonnon järjestämä jännitysnäytelmä: Onko kisoissa tarpeeksi lunta ja onko tammikuussa Vantaalla talvi vai sataako vettä niin kuin syksyllä konsanaan. 



Vantaan Hiihtoseura ry on maastohiihdon erikoisseura ja sen tarkoitus on hiihtoharrastuksen lisääminen lasten, nuorten ja aikuisten keskuudessa. Kilpaurheilun lisäksi seura tarjoaa hiihtoon liittyvää koulutusta, valmennusta, neuvontaa, leirejä, kunto – ja hiihtokoulutoimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Jäseniä seurassa on lähes 700 ja jäsenmäärä on vahvassa kasvussa.

Sen lisäksi Vantaan hiihtoseura järjestää myös monipuolisesti muutakin toimintaa, muun muassa Skiexpo - talviurheilumessuilla maastohiihtovälineiden Kamapörssin. Seura osallistuu aktiivisesti yhteistyökumppaneiden järjestämiin tilaisuuksiin ja urheilutapahtumien järjestämiseen. Vantaan Hiihtoseura tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti yleisurheiluseura Kenttäurheilijat -58:n ja suunnistusseura Pihkaniskojen kanssa. Seura järjestää myös voide- ja välinekoulutuksia sekä erikseen sovitusti yrityksille hiihtoon liittyviä tapahtumia.

Tämän lisäksi seura on luokiteltu SHL:n valioseuraksi ja Nuori Suomi Sinettiseuraksi. Sinettiseurat ovat nuorisourheilun laatuseuroja, jotka ovat saaneet tunnustuksen laadukkaasta nuorisotoiminnasta. Vantaan Hiihtoseurassa on yli 70 lisenssin tai Skipassin omaavaa hiihtäjää.
Mikä on Skipassi? Nyt kun opettelen hiihtoon liittyvää sanastoa, niin kerron sen teillekin! Skipassi on edullinen hiihtolajien harrastajan lisenssituote. Se tarjoaa ryhmävakuutusturvan hiihtolajien harrastuksiin, koulutus, liikunta ja valmennusleireille sekä näihin välittömästi liittyville meno – ja paluumatkoille. Se oikeuttaa myös harrastamisen lisäksi osallistumaan tietyntasoisiin kilpailuihin.
Lisenssihiihtäjien määrä on jäsenmäärän myötä kasvanut.



Tällä hetkellä seuran menestyksekkäin urheilija on maajoukkueeseenkin kuuluva Matti Heikkinen (MM – kulta, Holmenkollen 2011 ja MM – pronssi, Liberec 2009). SM – hiihto 2014 Vantaa -tapahtuman kisaisäntänä toimii Vantaan Hiihtoseuran kasvatti, keväällä valitettavasti hiihtouransa lopettanut Niklas Colliander.



Aikasemmin jo mainitsinkin sen, että olemme päässeet mukaan seuraamaan muutamia palavereita. Osallistuimme yhdessä tiimimme projektipäällikön, Elsin kanssa televisioinnin ennakkokatselmukseen. Tapaaminen alkoi Hakunilan Uimahallissa järjestettävällä alkupalaverilla, missä oli paikalla televisioinnista vastaavan Ylen henkilökuntaa, Suomen Hiihtoliiton sekä Vantaan Hiihtoseuran edustajat ja SM – hiihdot 2014 Vantaa -tapahtuman järjestelyistä vastaavia henkilöitä sekä me.
Neuvotteluhuoneessa pidetyn palaverin jälkeen ryhmä jalkautui ja lähti tutustumaan hiihtomaastoon sekä katsomaan kameroille oikeat paikat. Oli mielenkiintoista seurata kuinka kuvauksen ammattilaiset pystyivät näkemään sateisen urheilupuiston lumisena hiihtostadionina ja miettimään kisojen vaatimat järjestelyt, sen tuomat ongelmat sekä asettumaan kuvaajan, mutta toisaalta myös katsojan paikalle niin, että kisojen TV – lähetyksistä saadaan mahdollisimman hyvä kokonaisuus kaikille. Ammattitaidon tuomasta osaamisesta esimerkkinä on se, että kuvausryhmä pystyy ja osaa hahmottaa sen kuinka pitkälle luonnonvalo tammikuun puolessa välissä riittää ja tämä täytyy, totta kai, ottaa huomioon kilpailuaikoja pohdittaessa. Samalla nousee esiin myös ryhmätyötaito. Tarkoitan sitä, että useiden eri tahojen ihmiset pystyvät tekemään töitä yhdessä, näkevät tässä vaiheessa järjestelyjä saman lopputuloksen ja saavat yhdessä aikaiseksi nämä kilpailut.




On jännittävää seurata kuinka tästä palaverista edetään siihen pisteeseen, kun kisat ovat käynnissä ja näkyvät Ylen TV -kanavilla. Katsojiahan television ääreen odotetaan noin 1,3 miljoonaa. Toivon kuitenkin, että te lukijat olette paikan päällä katsomassa kisoja, kannustamassa kisaajia ja luomassa kisatunnelmaa, ettekä nostamassa tuota TV -lähetyksen katsojamäärää. Sitähän tässä tavoitellaan – saada hiihdosta kiinnostuneita ihmisiä tapahtumaan paikan päälle mukaan ja luomaan osaltaan sitä isojen kisojen huippufiilistä.

Aurinkoista ja talvista viikkoa,
Johanna



Kirjoituksen pohjana käytetyt sivut
www.vantaanhiihtoseura.fi
www.hiihtoliitto.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti