keskiviikko 8. tammikuuta 2014

SM - hiihdot saadaan kuin saadaankin järjestettyä

Kirjoitin syksyn ensimmäisissä blogeissa siitä, että yksi haaste hiihtotapahtuman järjestämisen kannalta tulee olemaan lumitilanne. Etelä – Suomessa kun usein saa jännittää sitä sataako lunta ja jos sataa niin kuinka paljon. Syksyllä harva kuitenkaan uskoi, että todellisuudessa luonnonlunta ei todellakaan tule olemaan kuin muutaman päivän ajan koko alkutalven aikana. Ilmatieteen laitoksen 2.1.2014 julkaistun artikkelin mukaan joulukuu on ollut tavanomaista lauhempi ja näin lauhaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa. Tilannetta on hankaloittanut se, että joulukuu on ollut myös erityisen sateinen eikä ainoastaan Etelä – Suomessa vaan koko maassa. Joulukuun alkupuolella tilanne näytti jo lumen kannalta hieman paremmalta ja lunta olikin alueellisesti enemmän kuin loppukuusta. Silloin linja oli Oulu- Joensuu alueen pohjoispuolella, kun taas joulukuun alussa lunta oli maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta koko maassa.

Vantaan Hiihtoseuralle tämä ei ole ensimmäinen kerta kun he saavat jännittää sään muutoksia järjestettäessä SM – hiihtoja. Vuonna 2008 oli hyvinkin samanlainen tilanne eikä lunta ollut silloinkaan. Kisat kuitenkin saatiin pidettyä ja onneksi vuonna 2014 tilanne on sama. 2.1.2014 Vantaan Hiihtoseura yhdessä Vantaan Kaupungin kanssa teki päätöksen, että SM – kisat järjestetään, vaikka joitakin muutoksia mahdollisesti joudutaan tekemään. Mahdolliset muutokset tarkoittavat lähinnä hiihtolatujen pituutta ja alkuperäisistä 3,75 kilometrin laduista normaalimatkoille saatetaan joutua nipistämään. Pääasia kuitenkin on, että kisat pystytään järjestämään haastavasta kelistä huolimatta. Vantaan Hakunilaan on onnistuttu saamaan 5000 m3 lunta. Suurena apuna tämän määrän kasaan saamisessa on ollut kuntarajat ylittävä yhteistyö, joka on mahdollistanut hiihtokisojen järjestämisen myös aikaisemmin.

Tällä hetkellä sää kuitenkin näyttäisi hieman paremmalta seuraavien päivien suhteen, joten toivotaan, että lunta saadaan sen puitteissa tehtyä lisää. Varovaisesti kun sääennusteita katsoo, niin ensi viikolla pitäisi olla pakkasta ja kisojakin pitäisi päästä viettämään mukavassa talvisessa säässä. Mutta kuten olemme oppineet, sääennustuksiin tulee hyvinkin nopeasti muutoksia. Kisaviikonlopun tilannetta jäämmekin odottamaan hyvin jännittynein mielin.

Alkutalven lumitilannetta lukuunottamatta kisajärjestelyt muuten ovat sujuneet hyvin. Seppo Räty kertoi puhelinhaastattelussa tänään, että talkoolaisia on ollut tarpeeksi ja kisavalmistelut ovat sujuneet aikataulun mukaisesti. Huomenna 9.1 olisi tarkoitus saada levitettyä loput valmiit lumet laduille ennen pakkasia, jotta se ei kovettuisi turhaan kasoihin. Sprinttiladut on tarkoitus saada kisakuntoon maanantaina ja normaaliladut keskiviikkoon mennessä. Räty kertoi, että keli alkaa näyttämään pikku hiljaa hyvältä sekä ennen kaikkea talviselta ja kisatunnelma alkaa kasvamaan sen mukana. Räty kehottaa ihmisiä seuraamaan kisoja ja tietysti tulemaan paikan päälle katsomaan SM - hiihtoja Vantaan Hakunilaan.


Käykäähän kurkkaamassa 3.1.2014 MTV3:n uutisissa esitetty Seppo Rädyn sekä Juha Savolaisen Haastattelu 


Mukavaa pakastuvaa loppuviikkoa,
Johanna


Blogissa käytetyt artikkelit löytyvät:
smvantaa.fi
Ilmatieteen laitos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti